Feller Biljart v.o.f.

Voor al uw Biljart, Pool en Dart-artikelen

Werkplaats

Van alle producten die wij maken en leveren, verzorgen wij ook de complete revisie en het onderhoud. Een kleine reparatie aan de keu of het biljartlaken laten vernieuwen: in onze machinale werkplaats worden alle reparaties vakkundig uitgevoerd. 

Handwerk van deze omvang is in de biljart wereld uniek! Feller repareert en reviseert biljarts sinds 1920. Ook het leischaven gaat hier nog steeds op de ouderwetse manier.
Het enige wat veranderd is, is de techniek. Met de huidige regelgeving moet apparatuur staan aangesloten op een afzuig installatie die weer verbonden staat met een grof en fijn filter.

Wat wordt bedoeld met lei?
Het tafelblad is gemaakt van een natuursteen, bij biljarten wordt er gebruik gemaakt van de leisteen. De leiplaat bestaat vaak uit maar één deel het gewicht van een tafelblad is rond de 150 KG. De dikte bij grote tafels moet minimaal 45 mm zijn en is meestal 50 tot 65 mm. De leiplaat wordt elektrisch verwarmd om het door het laken (maar ook door het enigszins poreuze lei) opgenomen vocht te verdrijven en zodoende de ballen minder rolweerstand te laten ondervinden.
Leisteen is geen hard steen, er komen snel beschadigingen op. Daarom wordt ook aangeraden om sieraden b.v. horloge af te doen tijdens het spelen. Dit beschadigt niet alleen het laken maar ook de leisteen.

Wanneer een leisteen na jaren intensief gebruik is beschadigt. Dan kan deze geschaafd worden. Dit noemen we leischaven. In Nederland zijn er nog enkele leischavers over. Het is een uitstervend beroep en de branche is druk opzoek naar jonge mensen die het vak willen leren.

Bij leischaven wordt er met een schaaf elke keer een tiende van een millimeter aan steen verwijderd. Dit is een tijdrovende klus waar de schaver soms wel een halve dag mee bezig is. Het eind resultaat is weer een gladde lei die weer effen en waterpas is. Zo kunnen de hobby sporters en professionals weer jaren spelen op het nieuwe gladde biljart.

Wat zijn de juiste afmetingen bij een biljart?

è Het matchbiljart (ook wel wedstrijdbiljart of grote tafel genoemd) heeft een afmeting van 2,84 bij 1,42 meter (waarbij een afwijking van 5 mm is toegestaan) waarop de topbiljarters spelen

è Het clubbiljart met een formaat van 2,30 bij 1,15 meter (ook wel kleine tafel genoemd) waarop de meeste biljartclubs hun wedstrijden spelen

è De meeste cafébiljarts hebben een afmeting van 2,10 bij 1,05 meter 


 

 Leischaven